top of page

BLÅTT SILKE ÄR FÖR HIMLEN

Ett hav av land och horisonter av berg

En grupp människor går långsamt längs med bergsryggen, de följer i fotspåren av sin schaman på väg mot toppen. Ovanför dem svävar de stora fåglarna och väntar på att välkomna den avlidne krigarens ande. Bergssidorna är vassa och branta och vid bergets fot väntar en här. Det doftar starkt av gräs och örter och luften är fylld med dammet från hundratals hovar.

 

Långt borta i horisonten vilar fler berg och ett vidsträckt land. Land som tillhör den armé som nu står vid foten av det heliga Zorgol Khairkhant-berget. Land som nu tillhör mongolerna, ett enat folk som tillsammans har tagit över världen.

Trots att Mongolernas världsherravälde sedan länge är över, är Mongoliet fortfarande ett mäktigt land. Ståendes i öknen är landet ett ändlöst hav. Från dina fötter ser du sanden krusa sig till vågor, de böljar i det oändliga och långt där borta i

horisonten är vågorna dyner höga som berg, där solens ljus smälter sanden till guld och de långa skuggorna är blå.

 

Mongoliet är ett land med många berättelser, historien har lämnat avtryck på den vidsträckta steppen, spår som suddats ut av vinden. En vind som ibland är så stark att den kommer som en vrålande vägg av sand och tvingar de få invånarna i Gobiöknen att ta skydd. Mongoliets storslagna historia syns också i marken, där fossiler från kritaperiodens giganter ligger intill lämningarna från nutida djur.

Vitnade skallar och ben ligger spridda över den spruckna jorden. Den märks också hos folket, många lever fortfarande som nomader och de är starka och stolta när de möter din blick. Schamanismens seder lever fortfarande kvar, men majoriteten av befolkningen är idag buddhister och det blåa silket som dominerar berg och rösen är deras symbol för himlen.

Solens ljus smälter sanden till guld.

Mitt i öknen sitter en man på motorcykel och spanar genom en kikare efter sin hjord av djur. Långt borta i fjärran ser han människor på sin mark. Han åker till dem för att välkomna dem, för att för honom är det fortfarande sed att erbjuda främmande och bekanta sin gästfrihet. Han tillhandahåller mat och skydd till de som behöver det. Skulle de ta emot hans hjälp får de uppleva sömnen i en jurta, varm och ombonad under Vintergatans vakande Orionarm.

bottom of page