top of page

BELLMANHISTORIEN

Vatten vatten och lite mer vatten

Det var en gång...

...en tjeck, en norrman, en tysk och en Bellman. Nåväl, det var faktiskt ingen Bellman, men det var en Petter. De hade tänkt åka kajak nerför ett högt och stort vattenfall...

Skummande vitvatten vräker sig över klippkanten. Det dånar likt en nybefriad vrålande Tyranosaurus Rex i skallgång med den hammar-bärsärkande åskguden Tor.

 

Hypnotiserande faller vattenmassor i, på, över, under, ja en prepositionorgie av vattenpositioner ner i ännu mer vatten, starkt demonstrerande Moder jords dragningskraft.

 

En röd figur faller tillsammans med några ton vatten över klippan och försvinner under ytan. Sekunder senare ploppar en del av figuren upp, uppochnedvänd, men vänds snabbt upp på rätt köl följt av peppande glädjetjut. Rocco Kossat känner sig som en kung och Petter Lindberg slipper använda kastlinan.

Petter har droppat fallet förut och axlar idag rollen som säkerhetsansvarig. Petters stig är av vatten, fast eller flytande spelar mindre roll, men idag flyter vi.

 

Samtliga är riktiga fors-cowboys, paddelslaktare som lever längs vägen, whitewater bums med moddade bilar för sängplats och lådor med kaskader av utrustning.

 

Dagens stopp är ett drop.

Uppkittade och redo att bounda med forsen liknar de en blandning av megaman och scifi-spartans från TV-spelet Halo. Det prasslar om de fallna löven när de bärandes på färgglada vattenfarkoster går ner mot ett skumglaceat stenröse, idag tjänstgörande som iläggsplats.

 

Som ett extrat ur Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter får vi en bakgrund som nu klistras ihop med toppmoderna adrenalinjägare, ihoppandes varsin klaustrofobiskt trång plastlåda.

 

Men det är inga hillbilly-rafters som respektlöst leker vattenrodeo, det här är grabbar med utbildning som lägger stor vikt på säkerheten. Petter som är den enda i gänget med lokalkännedom och som dessutom kört fallet en gång tidigare visar vägen, pekar ut linjer och olika karaktärsdrag i forsen. Ord som rapids, roosters och eddies flyger fram och tillbaka genom luften när de pratar sitt egna muminspråk.

 

Paddlandes kring det skummande vattnet nedanför fallet, följer de med strömmen en bit och gör en detaljerad rek av området.

 

En smygnervös tjeck vid namn Jan Beneš får därefter börja. Med ett ärrat ansikte från en tidigare kajaktur under hösten, går han med skräckblandad förtjusning upp till iläggsplatsen ovanför fallet. Övriga står redo nedanför med kastlinor, sjukvårdskit eller sitter i en kajak beredd för utryckning.  Nu är det är showtime, rock n roll, yolo och allt det där...

 

Han träffar den perfekta punkten på avsatsen för ett säkert drop, men får i luften en lätt överrotation, kapellet lossnar och kajaken fylls med vatten när han våldsamt brakar ner genom vattenytan.

 

Som simmare i forsen vet Jan vad som sen väntar; ölkonsumtion ur skon. Han är blöt, men strax upp på land och med i matchen igen.

Fram ur skogen materialiseras Janne Tjärnström som nyfiket vill se vad som händer på hans bakgård. Janne, som för övrigt figurerat på omslag till flertalet stora skid- och cykelmagasin världen över, nöjer sig idag med att stå bakom sin mobilkamera och tar några bilder när det blir dags för Bjørn Thomlevold att droppa in.

 

Glädjerop sammanflätas med vattendån, en lätt eurofori uppstår och närvarokänslan går nästan att ta på när Bjørn rollar up efter ett lyckat drop. Bellmangänget far vidare längs vattenmassornas enkelriktade men fartfyllda dans kring sten och klippblock, slaviskt styrd av gravitationslagen.

 

De är mitt i naturen, mitt i ett skådespel där de sätter sin egen prick över ett imaginärt ”i”. De är i sitt rätta element.

DROPPING IN! Upplev hur det känns att vara Jan Benes actionkamera.

bottom of page