top of page

SULJÄTTEN

En stenhård kamp och middagsvyer

Han hukade sig hastigt när nästa sten kom vinande genom luften. Den passerade hans huvud med några centimeter och han kunde känna hur ett tunt luftlager pressades ovanför hjässan innan den träffade klippväggen bakom. Med en skarp knall krossades stenen i hundratals bitar. Han rullade runt, reste sig och sökte med blicken i den ljusa sommarnatten efter en sten av samma kaliber.

Längre ner i dalen låg ett stort röse; klippblock som formats under inlandsisens avsmältning och spolats ner från berget. Rut tog sikte med blicken och med ett stort språng kastade han sin grova kropp ner längs slänten. Han kasade mot stenröset, fattade tag i en klump som passade i hans slitna näve. Ett stort dån hördes när ytterligare en sten kom farande mot honom för att landa på en mossbeklädd berghäll ett par meter ifrån.

Rut satte upp sin hårbeklädda vänstra labb som ett sikte, riktat mot en figur på andra sidan sjön. Han spände alla muskler i kroppen, vrålade ur sig all kraft och stenen for i väg i en lång båge, högt över sjön och vidare vinandes över grantopparna. Allt stannade upp en stund, han kände en sval nordlig bris smeka ansiktet samtidigt som de slitna toviga hårlockarna vajade till.

 

Rut såg stenen försvinna mot den avlägsna figuren. Skepnaden föll som ett nedhugget träd och en kort tystnad uppstod. Det hördes en knall efterföljt av ett dovt och kraftigt brak. Ljudet studsade mot Åreskutan och de kringliggande fjällen skickade ett eko fram och tillbaka som varade i flera sekunder. Endast figurens stora näsa stack nu upp bland grantopparna bortom sjön. Rätt i Spjätt hade kastat sin sista sten.

1343 år senare.

FÖRBEREDELSER. Den energiladdade och lätt galna downhill-cyklisten Olle Forsman preppar cykeln för action efter transporten.

PUSHBIKING. Med ett tydligt visuellt mål, är siktet inställt på den gigantiska nästippen.

Den långa ”pushbiken” påbörjas. I princip bara uppför nu efter de gamla fäbodarna. Solens strålar värmer de tungt bepansrade cyklisterna i Ohrey Riders och svetten kryper snabbt på. Det är en kraftansträngning, men snart kommer en sträcka där det går att trampa och rulla en bit.

 

Olle stannar upp ett tag, tittar bakåt och ser om alla är med. Kallsjön breder ut sig bland kringliggande fjäll och reflekterar solen i ett starkt sken. Det är en bra dag att vara ute på och perfekt för en expansion av sin lekplats.

TOVE HANSSON. Alltid med ett finurligt leende.

MER. Olle går upp längs näsryggen för att ta ett till åk.

Smala skogsstigar varvas med öppna fält och strax når de sex ekipagen trädgränsen. Lina dricker en klunk vatten och alla plockar fram sin middag.  Händelsevis en parmiddag, fast i Ohrey Riders anda. Tillsammans sitter de och ser ut över ett böljande fjällandskap och lapar sol i den ljumma sommarbrisen.

Månen lyser tydligt på den klarblå himmeln när Märta och Tove passerar det sista krönet. Triumferande står nu alla på toppen, blickar ut över kringliggande fjäll och ser bland annat Åreskutans nordsida. Det är dags att sätta alla skydd tillrätta, det är dags att dra på sig hjälmen. Stigen som slingrar sig ända ner tillbaka i skogen är torr och fin. Jämtlands största näsrygg ligger och bara väntar i kvällssolen. Låt det roliga börja.

OHREY RIDERS. De är ett tight team cyklister med den gemensamma nämnaren att ha roligt

tillsammans. Genom bild och film inspirerar de många att göra detsamma.

(Hämta popcorn)

FRIHET. Lina Hansson, David "Buggen" Sandberg och Tove Hansson påbörjar efter många tagna höjdmeter den välförtjänta nedfärden.

Följ Ohrey Riders
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page